Puzzel-route

De route die je gaat rijden is een foto-puzzelroute. Je kunt tour vanaf een kaart rijden maar ook op knooppunten. Onderweg hebben we een aantal vragen gemaakt die je kunt beantwoorden en waarbij uitleg wordt gegeven over de omgeving of locatie. Voor een paar vragen heb je misschien je telefoon nodig om wat achtergrond informatie te zoeken. Succes met de route en geniet van de prachtige tour door Leusden, landgoed Den Treek-Henschoten en de Gelderse Vallei. 

Hoe werkt de route?

Het knooppunt wat is afgebeeld rij je naar toe. Naast het knooppunt staat wat informatie wat je gaat tegenkomen. Onder het knooppunt staat de vraag die je moet beantwoorden voordat je op het knooppunt bent. Vraag 1 gaat dus over de kerk dier je tegenkomt voordat je bij knooppunt 5 bent. 

De routes zijn ontwikkeld in samenwerking met het platform Groeten uit Leusden . Hier vind je nog meer achtergrond informatie over het gebied en de locaties.  

Klaar voor de start? Af!

5
Je rijdt nu dwars door het oude gedeelte van Leusden. De Zwarteweg gaat over in de Hamersveldseweg, de oorspronkelijke naam van dit gedeelte in Leusden. Een groot gedeelte van de Leusdense Horeca bevindt zich langs deze weg.

Vraag 1

Vlak voor knooppunt 5 staat aan de linkerkant de RK Kerk van Leusden. Wie heeft deze kerk in 1840 gebouwd?

Rk Kerk Leusden
07
Vervolg je weg verder richting knooppunt 7. De route gaat langs het grootste winkelcentrum van Leusden, de Hamershof. Na de grote kruising zie je aan je linkerhand de mooie natuur van de Schoolsteegsebosjes. Helaas is dit gebied niet toegankelijk.
95
Vervolg je weg verder richting knooppunt 95. Het terrein aan de rechterklant is van auto importeur PON. Het bedrijf is in 1895 begonnen als kleinschalig familiebedrijf en inmiddels toonaangevend in tal van markten. Dagelijks worden er nieuwe auto's aangeleverd per vrachtwagen of per trein. Dit 'ponlijntje' ga je nog vaker tegenkomen tijdens de route.

Vraag 2

200 meter na knooppunt 07 staat het markante gebouw van de Handelsvereniging Leusden, de Coöperatie. Welke bekende grondbezitter van Leusden stelde in 1929 land beschikbaar om dit gebouw neer te zetten?

Cooperatie Leusden
95
De route gaat verder over de Tabakssteeg richting Leusden-Zuid. Dit is een oud karrenpad door de weilanden. Sinds eind jaren negentig is hier aan de rechterkant een nieuwe wijk aangelegd. Aan het einde van de tabaksteeg kom je door het oudste gedeelte van Leusden-Zuid waar ooit Leusdbroek werd gesticht. Je steekt de Arnhemseweg over en rijdt nu via de Ooievaarhorsterweg landgoed Den Treek-Henschoten binnen.

Vraag 3

Vlak voor knooppunt 95 vindt je een oude school. Hoe heet deze school?

Ooievaarshorsterweg
94
Vervolg je weg verder richting knooppunt 94. Je staat staat dan op Buitenplaats Den Treek, het hart van het landschap. Links zie je de unieke Tabakschuur waar nu de boswachter woont. Aan de overkant bevindt zich een woning waar vroeger een winkel met houtsnijwerk zat en de buitenplaats.
93
Vervolg je weg verder richting knooppunt 93. Je rijdt nu langs voormalig Hotel Den Treek. Eind jaren negentig is het in verval geraakte hotel verkocht aan particulieren.

Vraag 4

In welk satirische programma uit de jaren 80 speelde iemand hier de rol van ‘het kamermeisje’?

Hoteldentreek
15
Vervolg je weg verder richting knooppunt 15. Je rijdt nu over de Heetvelderweg, een weg met een aantal historische boerderijen met namen als Wellom, Klein en Groot Loevezijn en Klein en Groot Ravesloot. Het Heetveld is voor oorsprong een vroeg-middeleeuws buurtschap. Rij je verder dan kom je aan de rechterkant het Treekermeertje (de Veenplas) tegen. De weg draait naar links richting Woudenberg.

Vraag 5

Hoe heet het gegraven kanaal waar je zojuist een stukje langs reed?

Woudenbergs Kanaal
14
Vervolg je weg verder richting knooppunt 14. Je rijdt nu dwars door Woudenberg, een gezellig dorp met een brede winkelstraat. Midden in het dorp vindt je lokale horeca waar je even kunt genieten van een kop koffie of een lekker ijsje.
89
Vervolg je weg verder richting knooppunt 89.

Vraag 6

Op knooppunt 89 staat een paddestoel. Hoeveel verticale groene stippen heeft de paddenstoel aan de voorzijde?

Paddestoel
85
Vervolg je weg verder richting knooppunt 85.
84
Vervolg je weg verder richting knooppunt 84. Halverwege doorkruisje je de talluten van de oude spoorlijn Amersfoort-Kesteren, ook wel de Kersenlijn. Helaas is de spoorlijn vanaf Leusden afgebroken maar kan je hier nu wel prachtig wandelen. Langs de route staan nog veel oude wachtposten waarin de baanwachter woonde om de overwegbomen te sluiten wanneer er een trein passeerde. Je ziet aan de linkerkant zo’n opgeknapte wachtpost met hierop groot het huisnummer nummer 9

Vraag 7

Nummer 9 is niet het oorspronkelijke wachtpostnummer. Welk nummer was het wel hier aan de Brinkkanterweg?

Wachthuis Brinkkanterweg
87
Vervolg je weg verder richting knooppunt 87. De route gaat nu verder langs het Valleikanaal. Je ziet aan de linkerkant de Grebbelinie, onderdeel van de Hollandse Waterlinie. De Grebbelinie stamt uit de 18e eeuw en is meerdere keren in stelling gebracht, voor het laatst in 1939-1940. Door de laaggelegen Gelderse Vallei onder water te zetten werd de doorgang belet voor een vijandelijke inval. In tegenstelling tot andere linies zoals de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zijn er geen permanente onderkomens voor de militairen gebouwd. De Grebbelinie moest verdedigd worden door tijdelijke veldlegers. Nog steeds zijn hier de sporen uit het militair verleden goed te zien. Geen wonder dus, dat deze linie in 2011 als Rijksmonument is aangewezen (bron: Staatsbosbeheer).
86
Vervolg je weg verder richting knooppunt 86. Je bent dan aangekomen op het TOP Punt. Je kunt hier eventueel een kop koffie drinken bij Theehuis Monchouette.
32
Vervolg je weg verder richting knooppunt 32. Je rijdt nu steeds verder de Gelderse Vallei in. De Voskuilerdijk en Kolfschoterdijk zijn vernoemd naar de buurtschappen. Het landschap wordt afgewisseld tussen weilanden en bossen.

Vraag 8

De Gelderse Vallei staat bekend om zijn kippen en eieren. Aan welke organisatie levert boerderij Groot Romselaar zijn eieren?

Groot Romselaar
2
Vervolg je weg verder richting knooppunt 2.
43
Vervolg je weg verder richting knooppunt 43.
42
Vervolg je weg verder richting knooppunt 42. Je bevindt je nu midden in de regio FoodValley. In deze regio werken ondernemers, onderwijs en de overheid samen aan een gezonde en duurzame regio voor bedrijven en inwoners. Een regio waar mensen graag wonen, werken en ondernemen.

Vraag 9

Vlak voor knooppunt 42 staat een uitleg over FoodValley. Uit hoeveel gemeenten bestaat deze regio?

Foodvalley De Glind
11
Vervolg je weg verder richting knooppunt 11.
09
Vervolg je weg verder richting knooppunt 09. Helaas gaat de knooppuntenroute niet langs de lokale horeca van Achterveld. Je kunt bij binnenkomst van Achterveld van de route afwijken door even linksaf te slaan. Na 900 meter kan je op gezellige terrassen genieten van een lekkere lunch, een drankje of een ijsje.

Vraag 10

Hoeveel knopen heeft dit poppetje die je onderweg tegen komt op zijn jas?

Poppetje Klompenpad
96
Vervolg je weg verder richting knooppunt 96. Via de Emelaarseweg rij je door richting Heerlijkheid Stoutenburg. Al gaat deze tocht niet over het landgoed, je kunt hier wel de mooie natuur zien rondom deze buitenplaats. Vlak voor het einde van de Emelaarseweg ligt voor de bocht aan de linkerkant een klein kerkhof: Vilders Kerkhof. Vilders waren landlopers die in ruil voor een slaapplaats andere hielpen met het villen van dieren. Ze sliepen in hooibergen en schuren, maar soms ook in de bossen. De meeste landlopers dronken spiritus in plaats van jenever vanwege de prijs.

Vraag 11

Hoe heette de bekendste landloper die hier ter aarde is besteld?

Vilders Kerkhof 2
78
Vervolg je weg verder richting knooppunt 78. Het laatste stuk rij je door De Schammer, een natuurgebied dat is 2010 ontwikkeld om de verstedelijking tussen Amersfoort en Leusden tegen te gaan. Het is een uniek gebied met veel bloemen, planten en dieren. In WOII werd dit gedeelte onder water gezet, de zgn inundatie. De 60 kilometer lange Grebbelinie liep dwars door Leusden. Bij de aanleg van de Grebbeliniedijk in de achttiende eeuw werden komkeringen aangelegd om het water van de inundaties tegen te houden. Er waren in 1940 in totaal elf kommen, elk met een keerkade.

Vraag 12

Hoe heet de boerderij die midden in het gebied staat?

63
Vervolg je weg verder richting knooppunt 63. Je rijdt weer een stukje langs het Valleikanaal. Bij de brug sla je rechtsaf richting Leusden. Je steekt de weg over richting knooppunt 5 en rijdt rechtdoor. Na het kruispunt bij AFAS ga je direct rechtsaf en bij de glazen koepel naar links. Je bent nu bijna op het eindpunt.

Vraag 13

In het theater van AFAS start in september "14 de musical". Welke Nederlandse hoofdrolspeler kruipt er in de huid van Johan Cruijff?

Afas