Historisch Amersfoort en de flanken van de Berg

Amersfoort en Leusden worden gescheiden door de snelweg A28. De afstand is zo klein dat je binnen een mum van tijd in het centrum van Amersfoort staat. De route neemt je mee door de oude binnenstad met zijn poorten, muurhuizen en pleinen. Daarna gaat de route verder over ‘de Amersfoortse Berg’ naar de bossen van…

Afstand: 23 kilometer

Duur van de route: 1.5 uur (zonder pauze)

Direct na het opstartpunt kom je langs het schitterende architectonische gebouw van AFAS. Het kantoor is samen met het unieke theater eind 2010 opgeleverd. Vanaf 2021 zal hier de Johan Cruijf Musical gaan draaien. Je steekt de weg over richting Stoutenburg en verlaat nu de bebouwde kom van Leusden.  Direct over het Valleikanaal sla je linksaf, het fietspad richting Amersfoort. Je rijdt nu een stukje door ‘inundatie-gebied’, land dat in WOII onder water werd gezet om de vijand tegen te houden. Het hele gedeelte langs het Valleikanaal vanaf Rhenen tot aan voorbij Amersfoort is onderdeel van de historische Grebbelinie

De route brengt je via natuurgebied de Schammer naar het historische centrum van Amersfoort. Je rijdt dwars door de oude binnenstad met zijn gezellige pleinen en kroegjes. Je tourt langs de grachten en de Muurhuizen, komt langs de Koppelpoort en stadsbrouwerij de Drie Ringen.

Via de Havik rij je aan de achterzijde van Flehite en de Elleboogkerk langs. Na een paar honderd meter bevindt zich de Bollebrug. Je ziet hier in de kademuur de gemetselde Hellehonden. De route gaat verder richting de Onze Lieve Vrouwetoren, beter bekend als de Lange Jan van Amersfoort. De toren is de oorsprong van het Rijksdriehoeksgrid, het coördinatenstelsel van Nederland. De bouw van de toren is betaald uit de opbrengsten van pelgrims. Door de vondst van een Mariabeeldje groeide Amersfoort uit tot een bedenoortsplaats. Dit Mirakel van Amersfoort staat veel beschreven op internet. De kerk bij de toren is ontploft. Je kunt op het plein op de grond de contouren van de de kerk zien. 

Langs de grachten rij je verder naar een ander gedeelte van de oude Binnenstad. Je komt hier o.a. langs het huis van Johan van Oldebarneveldt, het Mondriaanhuis en het huis met de Paarse Ruiten. Bovenop de brug van de Korte Gracht en de Muurhuizen heb je misschien wel het mooiste uitzicht van Amersfoort.

Na het oude centrum gaat de route richting de Amersfoortse Berg en de Indische Buurt. Gelukkig doet de motor zelf zijn werk want er zitten een paar stijle klimmetjes in. Vergeet zeker geen ijsje mee te pikken bij Roethof, die vind je vlak na het oversteken van de spoorlijn Amersfoort – Leusden. Na de oversteek met de Leusderweg stijd je richting het hoogste punt van Amersfoort. Op de plek waar vroeger het ziekenhuis stond wordt nu een woonwijk gebouwd. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de stad richting Leusden en de Gelderse Vallei. Bovenaan ga je twee keer links richting de Hugo de Grootlaan. Pas op, je gaat hier dalen.

Halverwege ga je rechtsaf door bosgebied ‘Klein Zwitserland’. Via de Indische buurt kom je weer uit op de Leusderweg en gaat de tour richting het torentje van Oud-Leusden. Dit is het oudste torentje van Nederland en ook nog eens het ‘middelpunt’. Via de Dodeweg ga je Landgoed Den Treek-Henschoten in. Dit is een eeuwenoud familie-landgoed, één van de grootste particuliere landgoederen in Nederland.  Het prachtige landgoed kent mooie plekjes om even te genieten zoals het Hazenwater, het oerbos en de Vogelplas.

Via de Waterlooweg en Paradijsweg rijd je de fietsbrug over de A28. Je komt nu weer uit in Bos Nimmerdor. Via de Keesomstraat en de Bosweg rij je richting de Arnhemseweg. Op kruising de Hertekop sla je linksaf het Lockhorsterbos in. Aan het eind komt je langs Buitenplaats de Heiligenberg. De oorsponkelijke naam is HoHorst, een toponiem van de berg op het terrein. Dit is van oorsprong een rivierduin en ligt langs de Heiligenbergerbeek. Dezelde rivierduin ligt een stuk verderop ook in Amersfoort: het Randenbroekerbos. 

  • Historisch Amersfoort en de flanken van de Berg

    samenvatting

    Amersfoort en Leusden worden gescheiden door de snelweg A28. De afstand is zo klein dat je binnen een mum van tijd in het centrum van Amersfoort staat. De route neemt je mee door de oude binnenstad met zijn poorten, muurhuizen en pleinen. Daarna gaat de route verder over ‘de Amersfoortse Berg’ naar de bossen van…

    Afstand: 23 kilometer

    Duur van de route: 1.5 uur (zonder pauze)

    Boek direct
    Koppelpoort Monument Van Amersfoort
  • Hoe werkt de navigatie?

    Je krijgt bij het ophalen van je voertuig(en) de link van de route die je wilt rijden. Deze link bevat een GPX bestand dat je gebruikt om te navigeren met je smartphone. Onze voertuigen zijn speciaal uitgerust met een houder waarin je je telefoon kunt plaatsen. Op je telefoon gebruik je dan een navigatie-app. Heb je nog geen navigatie-app geïnstalleerd, dan staat op de pagina GPX route installeren uitgelegd hoe je dit kunt doen.
    Lees meer over GPX installeren