Ontdek Spakenburg op een E-Chopper

De oude museumhaven bestaat al net zo lang als Spakenburg. Vanaf de 13e eeuw vonden de Zuiderzeevissers hier een ligplaats voor hun botters. Na aanleg van de afsluitdijk verdween de visserij en kochten particulieren de schepen voor recreatie. Een derde deel van de hele vloot in Nederland ligt in Spakenburg en jij kan die bekijken…

Afstand: 40 kilometer

Duur van de route: 3 uur (zonder pauze)

De oude museumhaven bestaat al net zo lang als Spakenburg. Vanaf de 13e eeuw vonden de Zuiderzeevissers hier een ligplaats voor hun botters. Na aanleg van de afsluitdijk verdween de visserij en kochten particulieren de schepen voor recreatie. Een derde deel van de hele vloot in Nederland ligt in Spakenburg en jij kan die bekijken op de E-Chopper!

E-Chopper Leusden brengt je in een heel andere deel van Midden-Nederland: het historische Spakenburg. De route neemt je mee door de mooie natuur van Leusden, dwars door Landgoed Hoevelaken, bovenlangs het waterrijke Vathorst naar Spakenburg. Een tocht van ruim 50 kilometer die je prima kunt rijden met één van onze E-Choppers. Je kunt kiezen voor een solo E-Chopper of samen op een familie E-Chopper. Boek direct deze nieuwe tour en ontdek Spakenburg. Een broodje haring happen? Je krijgt van ons de locaties voor de lekkerste vis.

Bloeidaal en de Schammer

Vanaf ons basecamp rijd je dwars door het unieke natuurgebied de Schammer en Bloeidaal. Het natuurgebied is uniek aangezien het pas in 2010 is aangelegd en nu al veel exclusieve insecten en vogels bezit. Daarnaast zitten er reeen en is er onlangs ook een aantal jonge vosjes gesignaleerd. Respect voor dit gebied dus tijdens de tour, dan kunnen we samen lang blijven genieten van de route.

Langoed Hoevelaken

Na het verlaten van gemeentegrens van Leusden en Amersfoort kom je uit in Hoevelaken. Je kent de naam misschien vanwege het nabijgelegen knooppunt (bij Hoevelaken linksaf), het dorp is de poort naar de Eemvallei en de Veluwe.

Op de E-Chopper ga je over Landgoed Hoevelaken en door het Hoevelaakse bos. Het landgoed heeft een bijzondere vorm: het is maar 375 meter breed maar wel 3 kilometer lang en je rijdt over de imposante middenlaan.

Waterrijk Vathorst

Na het landgoed rij je door agrarisch gebied richting de noordelijkste wijk van Amersfoort: Vathorst. Langs het riviertje de Laak bewonder je de architectuur en kan je genieten van alle kleine bootjes die de bewoners langs de huizen hebben liggen. Vathorst is een wijk met veel jonge bewoners, je zult hier dus veel actieve mensen tegenkomen tijdens de route. 

Via de polder van Eemland volg je de route richting Spakenburg. Het laatste gedeelte gaat over de dijk langs het Eemmeer, hier zie je tijdens zonnige dagen tientallen boten langstrekken. Maar ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken aangezien de weidelanden vol zitten met bijzondere vogels. 

Vissersdorp Spakenburg

Over Spakenburg is veel te schrijven, leuker is om het dorp te ontdekken. De route gaat dwars door de oude haven met botenhellingen en oude huisjes. Ook kom je langs de botterwerf die nog dagelijks in gebruik is. De helling wordt gekenmerkt door de rode loods die werd gebruikt voor opslag en als werkplaats. Ontdek Spakenburg, eet een visje in de haven of geniet van een heerlijke lunch in het dorp. 

Touren naar Hoogland

Als je uitgekeken bent gaat de route terug naar Amersfoort. Via de Zevenhuizerstraat rijd je dwars door de wijk Nieuwland het mooie Hoogland binnen. Vroeger een dorp bij Amersfoort, maar sinds de jaren tachtig een wijk binnen de gemeentegrenzen. Toch voelt het als een dorp met leuke winkels en gezellige horeca.

Door het oude centrum van Amersfoort op je E-Chopper

Na een paar kilometer rijd je uiteindelijk het oude centrum van Amersfoort weer binnen op je E-Chopper. De Eemhaven en het gebied eromheen is werkelijk een plaatje. Je kunt hier genieten van horeca en lokale winkels met uitzicht op de historische Koppelpoort. De route gaat door historisch Amersfoort en brengt je uiteindelijk via het Randenbroekerpark weer richting het basecamp in Leusden. 

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar alle mooie plekjes en heb je zin om Spakenburg te bewonderen? Boek direct een E-Chopper en geniet van al het moois. 

Ga vandaag nog naar de haven!

Hoe vind je onze route naar Spakenburg? Check de beschikbaarheid en geniet vandaag nog van een mooie route naar de haven.

 • Ontdek Spakenburg op een E-Chopper

  samenvatting

  De oude museumhaven bestaat al net zo lang als Spakenburg. Vanaf de 13e eeuw vonden de Zuiderzeevissers hier een ligplaats voor hun botters. Na aanleg van de afsluitdijk verdween de visserij en kochten particulieren de schepen voor recreatie. Een derde deel van de hele vloot in Nederland ligt in Spakenburg en jij kan die bekijken…

  Afstand: 40 kilometer

  Duur van de route: 3 uur (zonder pauze)

  Boek direct
  Spakenburg Haven
 • Hoe werkt de navigatie?

  Je krijgt bij het ophalen van je voertuig(en) de link van de route die je wilt rijden. Deze link bevat een GPX bestand dat je gebruikt om te navigeren met je smartphone. Onze voertuigen zijn speciaal uitgerust met een houder waarin je je telefoon kunt plaatsen. Op je telefoon gebruik je dan een navigatie-app. Heb je nog geen navigatie-app geïnstalleerd, dan staat op de pagina GPX route installeren uitgelegd hoe je dit kunt doen.
  Lees meer over GPX installeren