Via Bloeidaal naar Achterveld en de Glind

De e-chopper tour brengt je via Bloeidaal en Heerlijkheid Stoutenburg naar Achterveld en de Glind. Je rijdt dwars door mooie landerijen. Daarnaast heeft dit gebied een enorme geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog.

Afstand: 31 kilometer

Duur van de route: 2 uur (zonder pauze)

Direct na het opstartpunt kom je langs het schitterende architectonische gebouw van AFAS. Het kantoor is samen met het unieke theater eind 2020 opgeleverd. Vanaf 2021 zal hier de Johan Cruijf Musical gaan draaien. Je steekt de weg over richting Stoutenburg en verlaat nu de bebouwde kom van Leusden. Na het passeren van het Valleikanaal sla je na 150 meter linksaf de Schammersteeg in. Aan de linkerkant zie je nu het ‘inundatie’ gebied: hier werd in WOII het land onder water gezet om te voorkomen dat de vijand zou doorsteken. Er zijn meerdere diepere ‘kommen’ gemaakt en die namen kom je ook tegen: het Zesde Kompad. Na het passeren van boerderij ’t Scham sla je rechtsaf en rij je door het natuurgebied. Geef elkaar de ruimte op de wat smallere fietspaden. Aan het eind passeer je de Barneveldse Beek en ga je rechtsaf een mooi fietspad op. Links en rechts ligt een heel watergebied en met een beetje geluk zie je hier de reeën staan. Aan het eind steek je de Hessenweg over en ga je Bloeidaal in. 

Ook Bloeidaal is onderdeel van ‘Venster op de Vallei’ en is erg waterrijk. De fietspaden gaan over diverse bruggetjes en in het voorjaar is het hier één grote bloemenzee. Nadat je het natuurgebied bent doorgestoken sla je rechtsaf de Koedijkerweg op. Plotseling zit je in agrarisch gebied! Aan het eind van de Koedijkerweg ga je rechtsaf de Stoutenburgerlaan op. Deze weg kronkelt zich langs Landgoed Heerlijkheid Stoutenburg. Vlak voor de scherpe bocht naar rechts kan je links een zandpad op en zie je na 100 meter de unieke Adam en Eva Boom aan de rechterkant. Deze monumentale bomen behoren voor een groot deel tot de lange geschiedenis van het landgoed waar omstreeks 1250 een bisschoppelijk kasteel gestaan heeft. Door de eeuwen heen behoorde het tot verschillende eigenaren en werden statige gebouwen afgebroken en gebouwd op wisselende locaties. Het laatst overgebleven deel staat verderop de Stoutenburgerlaan. Hier heeft tot 2020 een Franciscusklooster gezeten en nu is het omgebouwd tot een verzorgingshuis voor dementerende mensen. Op het landgoed bevindt zich ook Voorposten Stoutenburg. Samen met Voorposten Asschat speelde dit een grote rol in WOII. 

Aan het einde van de Stoutenburgerlaan sla je linksaf richting Achterveld. Na 800 meter ga je weer linksaf de Emelaarseweg op. In de eerste bocht ligt aan de rechterkant een kleine begraafplaats waar een landzwerver begraven ligt: Vilders Kerkhof. Verderop de Emelaarseweg kan je in de zomer heerlijke blauwe bessen plukken en kopen. Na ruim 3 kilometer kan je rechtsaf richting ’t Jannendorp. De naam van dit buurtschap is waarschijnlijk vernoemd naar een aantal Jannen die er woonden: Jan Zieltjes, Jan van Burgsteden, Jan Evers, Jan van Laar, Jan Bloem, Jan de Jong en Jantje Koller. Je komt uit op de Jan van Arkelweg en hier sla je rechtsaf der Pater Stormstraat in. Op de kruising met de Hessenweg sla je linksaf. Je komt nu langs diverse horecagelegenheden. Je passeert de unieke kerk van Achterveld. Hier zijn foto’s van terug te vinden waar in WOII een enorm gat zichtbaar is. Vlak voor cafetaria De Berken ga je rechtsaf de Schoonderbekerweg op. Halverwege moet je even oppassen met een aantal hoge verkeersdrempels. Aan het eind van kom je uit in De Glind. 

Het dorp de Glind bestaat uit ongeveer 700 inwoners. Het bijzondere aan het dorp is dat hier al meer dan 100 jaar kinderen worden opgevangen die geen veilig ‘thuis’ hebben. Er staan zo’n 28 gezinshuizen waar ruim 120 kinderen worden opgevangen. Dominee Rudolph startte in 1914 met het opvangen van kinderen op het platteland en groeide uit tot de Rudolphstichting.

Je slaat linksaf richting Barneveld en gaat na een kilometer in de bocht naar rechts de Ringlaan op. De komende kilometers rij je door een agrarisch gebied met verschillende soorten landbouw. De weilanden worden afgewisseld met bossen. Via de Moorsterweg, de Kolfschoterdijk en de Voskuilerdijk rijd je richting het Valleikanaal. De namen van deze wegen zijn afgeleid van de buurtschappen. Bij het Valleikanaal sla je rechtsaf het fietspad op en gaat de route verder langs een deel van de Grebbelinie. Je ziet hier de bunkers en pantserstellingen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.  Op diverse plekken in het Valleikanaal wordt tegenwoordig door veel jongeren gezwommen en van bruggen afgesprongen. Na bijna 4 kilometer sla je linksaf de Asschatterweg op en rijd je richting de horecagelegenheden op winkelcentrum de Biezenkamp. Hier kan je terecht voor heerlijk koffie, ijs of een lekkere lunch. Vanaf hier is het nog een klein stukje tot het opstartpunt. 

 • Via Bloeidaal naar Achterveld en de Glind

  samenvatting

  De e-chopper tour brengt je via Bloeidaal en Heerlijkheid Stoutenburg naar Achterveld en de Glind. Je rijdt dwars door mooie landerijen. Daarnaast heeft dit gebied een enorme geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog.

  Afstand: 31 kilometer

  Duur van de route: 2 uur (zonder pauze)

  Boek direct
  Koeien In Den Treek
 • Hoe werkt de navigatie?

  Je krijgt bij het ophalen van je voertuig(en) de link van de route die je wilt rijden. Deze link bevat een GPX bestand dat je gebruikt om te navigeren met je smartphone. Onze voertuigen zijn speciaal uitgerust met een houder waarin je je telefoon kunt plaatsen. Op je telefoon gebruik je dan een navigatie-app. Heb je nog geen navigatie-app geïnstalleerd, dan staat op de pagina GPX route installeren uitgelegd hoe je dit kunt doen.
  Lees meer over GPX installeren